dinsdag 1 maart 2011

Enjoy Beiroet


Maandag 21 februari 2011: Enjoy Beiroet
We hebben een mooie dag gehad in Libanon. Vertrek om 6 uur. Twee uur paperassen etc aan de grens. Dan een andere wereld. Op winkels borden met opschriften als boulanger, patisserie en tailleur. Libanon was na de eerste wereld oorlog een Frans Mandaat gebied. De bevolking was 60% Christelijk ( Ammonieten, Grieks-Orthodoxen) en 40% Moslim. Door de komst van grote contigenten Palestijnse vluchtelingen veranderde het machtsevenwicht tussen Christenen en Moslims en brak de burgeroorlog uit.
We waren in Baalbeck in de Beka vallei. Overal Hezbollah vlaggen. Hezobollah, de partij van God, vertegenwoordigt de Sjiieten. Ze wordt gesteund door Iran en Syrië. Langs de weg waren portretten van de Iraanse Khamenei en Ahmajinedad. In de burgeroorlog (1975-2000) werden hier drugs geteeld (voor de oudere jongeren: de befaamde Rode Libanon van Koos Zwart van de Vara). Nu wordt er wijn gemaakt. De Bekavallei ligt tussen twee bergketens: De Libanon en de Antilibanon. Het was er winderig en erg koud.
Baalbeck is een prachtig Romeins ruïne complex met een grote Venus tempel en een Bachus tempel. De Jupiter tempel was de grootste tempel ter wereld. Begonnen als een Baál tempel. Het werd gebouwd met zuilen van graniet uit Aswan uit Egypte. Het geheel is uitgegraven op kosten van Keizer Wilhelm II van Duitsland. Mohammed, de Libanese gids, vertelde voortdurend Libanese moppen. En er waren volgens hem geen religieuze problemen, maar alleen politieke problemen. Want we hielden allemaal van dezelfde God. In het restaurant hing nog het portret van een martelaar. Volgens onze Nederlandse reisleider Linze waren de meeste portretten van martelaren de laatste tijd weggehaald, omdat het niet meer nodig was”. Ook de meeste billboards van Khomeini etc zijn verdwenen. We zagen wel reclameborden voor Zwan ingeblikt vlees etc.
Later reden we door de bergen van het Libanon gebergte naar Beiroet. Op sommige plaatsen waren ski-ressorts!
Beiroet is prachtig herbouwd na de burgeroorlog.
Op de boulevard overal schuttersputjes met soldaten. Het oudere deel van de stad doet aan Nice denken. We bezochten de schitterende Hariri moskee en de gedenkplaats van Hariri. Hariri was de Soennitische premier die een eind maakte aan de burgeroorlog. Hij werd in 2005 vermoord bij een bomaanslag. De datum werd her en der in de stad met grote billboards herdacht. De gedenkplaats was een grote tent met veel bloemen en portretten en veel soldaten met automatische geweren. In Leidschendam is het Hariri tribunaal gaande. Er gaan geruchten dat Hezbollah achter de moordaanslag zat omdat Hariri bezig was met een vredesverdrag met Israël.
We dronken koffie op het Place de 'l Etoile. Gezellig met af en toe een paar mannen in camouflagepak met automatisch geweer die langs liepen. Het was in het gebied waar ook het parlement lag. In de Grieks-Orthoxe kerk zaten nog overal de kogelgaten van de moord op de bisschop tijdens de burgeroorlog.
Mensen op straat riepen naar ons " Enjoy Libanon" , want zoveel Europeanen komen er nog niet. We aten in een Libanese “truckstop”. Laten we het maar een aparte ervaring noemen. Er waren overigens geen culinaire alternatieven.
De terugweg vroeg weer veel tijd bij de grens. Om 23 uur waren we in het hotel.

Geen opmerkingen: