dinsdag 1 maart 2011

All over de Middle-East a clear and sunny day


Dinsdag 22 februari 2011: All over de Middle-East a clear and sunny day
We volgen Libië via BBC news etc. Ze hebben ook het weerbericht voor de hele wereld. En het was vanmorgen een prachtige dag. We mochten uitslapen tot 07,30. Ik stond in de lift met mensen uit Bahrein. Ze waren verbaasd hoe de hele Arabische wereld plotseling in brand lijkt te staan. We gingen naar de soek en de grote Ummajaden moskee. Gu moest een grijze djellaba aan. De Moskee is een gigantisch complex. Oorspronkelijk een Christelijke kerk die later enorm is uitgebreid. Het is een schitterend complex. Er is ook een Sjiitisch heiligdom waar Hoessein de kleinzoon van de Profeet is begraven. Pelgrims uit de Sjiitische wereld van Iran, Irak en Pakistan bezoeken deze bedevaartsplaats. Sjiieten zijn erg uiterlijk in hun geloofsbeleving. Zelfs de deuren van het heiligdom werden gezoend. In de grote , Soennitische, moskee zaten Sjiitische prekers gruwelverhalen te vertellen over de dood van Hoessein door de moordenaarshanden van die lage Soennieten. De gelovigen waren in tranen. Sommigen sloegen zichzelf. Maar ze filmden zich zelf en de prediker. Dus wij deden het ook maar. Een leuk Iraans meisje van een jaar of zeven wilde met ons op de foto. Haar in modieus zwart geklede moeder fotografeerde met haar smartphone haar tussen ons in. Het was toch wel een heel aparte sfeer met her en der in die enorme moskee van die luid reciterende mystieke boetepredikers.
We maakten daarna een wandeling door de Christelijke wijk waar Saulus zich tot Paulus bekeerde. Er waren mooie kerken waaronder een heel oude in een kelder. We besloten ons bezoek aan Damascus in een restaurant dat was gevestigd op de overkapte binnenplaats van een voormalig Joods paleis.
Het passeren van de grens duurde anderhalf uur. Al onze koffers moesten worden gescand! We namen afscheid van onze gids Mustafa, die nog een ontroerende toespraak hield over zijn land en dat wij terug naar Nederland moesten als ambassadeurs van de Arabische cultuur. We kregen als herinnering een boekenlegger met de tekst van Paulus over de liefde, uit de brief aan de Corinthiërs.
“De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en reken het kwaad niet aan. ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles verhardt ze. Alles vergaat en verdwijnt, maar de liefde niet, die blijft.” Om 20.30 waren we in ons hotel in Amman. Morgen om 07.30 uur op voor vertrek naar Petra.

Geen opmerkingen: