dinsdag 1 maart 2011

De Koningsweg langs het Beloofde Land.


Woensdag 23 februari 2011: De Koningsweg langs het Beloofde Land.
Om 07.30 vertrek uit Amman. Het zuiden van de stad heeft vele voorbeelden van moderne architectuur. Onze gids Ahmed begon zijn verhaal in de bus met een verhaal over politiek. Een onderwerp wat gidsen altijd vermijden. Maar hij vond, net als veel van zijn landgenoten, Khadaffi net Hitler, want hij moorrdde zijn eigen landgenoten uit. Hij werd er emotioneel onder. We gingen eerst naar de berg Nebo waar Mozes het Beloofde Land gezien zou hebben. We zagen in de verte o.a de rivier de Jordaan en de stad Jericho. Het was te heiig om Jeruzalem te zien. Het gebied van de berg Nebo is in handen van de Paters Franciscanen die er een bedevaartsoord van hebben gemaakt. Daarna naar de stad Madaba waar een Grieks-Orthodoxe kerk uit de 6de eeuw was met een mozaïek met een kaart van het Heilige Land uit de 6de eeuw. Het was de kerk van de Heilige Gregorius.
Verder langs de Koningsweg; een oude Karavaanroute van Aqaba naar Amman die reeds in de Bijbel wordt genoemd. Onderweg gestopt in een Christelijk dorp, waar we drank insloegen. In Jordanië is het kopen van alcohol een ingewikkelde zaak. In de Beka vallei, bij de fundamentalistische Hezbollah, kocht ik Xsara wijn/. Die wordt daar gemaakt en is van goede kwaliteit. Toen ik in ons hotel in Syrië om alcohol vroeg, schetste men aan de balie de route naar een winkel: bij het Postkantoor eerst links en dan rechts, Daar verkopen ze “Booze”. Toen we daar waren zagen we niets. Achteraf begreep ik dat men het daar onder de toonbank verkocht; waarschijnlijk net als porno. En gisteren in de Christelijk wijk van Damascus zagen we een slijter met Wodka etc in de etalage! Vlakbij was een computer winkel die reclame maakte voor YouTube en Facebook. Dat mag sinds twee weken! Twee zondes bij elkaar.
Terug naar de Koningsweg. We gingen naar een prachtige Canyon, Wadi Mujib, om te picknicken. Het was prachtig zonnig en helder weer. De volgende stop was een kruisvaarders kasteel Shobak dat Godfried van Bouillon had gebouwd. De meeste gasten vonden het te fris om naar er boven te klimmen. In de woestijn kreeg ik een SMS van Vibeke dat Fik Meijer, onze reisgids in Libië, nu als deskundoloog over dat land op de TV was. Hij is classicus!
Onze laatste stop was Little Petra. Daar is een stadje in de kalksteen uitgehouwen. We genoten er van de zonsondergang. Het Hidab hotel in Petra was wat spaarzaam.

Geen opmerkingen: