zaterdag 6 december 2008

Vandaag heb ik in de NRC het interview met Jeffry Sachs gelezen over de economische crisis.
Een heel stimulerend verhaal. De diepere oorzaken van de huidige crisis zijn volgens hem het onopgeloste armoede probleem, het voedsel tekort, overbevolking, te kort aan water en energieprobleem.
http://www.myspace.com/sachsonline

Ik las een boeiend verhaal over de Hummer, als symbool van alles wat er mis in in de Vereningde Staten: The Short disgusting life of the Humer: http://www.salon.com/news/feature/2008/12/05/hummer/

Momenteel lees ik A.N.Wilson "After the Vicorians". Het is boeiende crisis van 1929-1931 te vergelijken met wat er nu aan de hand is. De snelheid waarmee de zaken zich ontwikkelen is groter. Dat heeft natuurlijk te maken metde netwerksamenleving waarin de industrie van supply chains en just-in-time afspraken geheel met elkaar is verweven. Door de globalisering is de impact veel groter. Het is lastig om gedurende een storm de schade te bepalen. Pas als de storm is gaan liggen krijgen we een beeld van de schade.
Zo was de crisis in de jaren dertig in het scheepsbouwgebied van Tyne veel erger dan bijvoorbeeld in de opkomende autoindustrie.
Voor A.N.Wilson zie:
http://www.guardian.co.uk/books/2005/aug/27/featuresreviews.guardianreview7
http://forum.wgbh.org/wgbh/forum.php?lecture_id=2043

Geen opmerkingen: